Gombás-szalonnás spagetti

2010 október 10. | Szerző:

 4 személyre:


1 közepes fej lilahagyma


70-80g füstölt szalonna


200g gomba (konzerv)


500ml főzőtejszín


1 tojássárgája


10-15 dkg sajt


500g spagetti


 


Pár évvel ezelőtt, úgy emlékszem Stahl Judit műsorában láttam ezt az isteni és egyszerű receptet. Mivel azóta sem került a receptes füzetembe, így mindig emlékezetből főzöm. Az idők során némileg átreformáltam, bevallom őszintén, az eredeti receptre már nem is emlékszem pontosan. Szívesen készítem, mert egy gyors vacsorának kitűnő megoldás. Bár aránylag kevés összetevőből készül, mégis valami egészen különleges ízvilágot ismerhetünk meg, ha megkóstoljuk.


Egy kis olajon megpirítom a felkockázott szalonnát, majd hegyé dobom és üvegesre párolom a felkarikázott lilahagymát. Nem ajánlom a lilahagymát vöröshagymával helyettesíteni, mert ebben az esetben a lilahagyma a tökéletes választál. Kevésbé aromás, ráadásul édeskés íze csodásan harmonizál a szalonnával. Ha a hagyma üvegesre párolódott, fölé dobom a gombát. Én általában konzervet használok, de természetesen friss gombából még finomabb, csak a párolási idő lesz némileg hosszabb.


Miután a gomba a serpenyőbe került, borsozom és megszórom provenszi fűszerkeverékkel. A sózást a legvégére hagyom, mikor már szinte teljesen kész a szósz. Nem árt vele óvatosan bánni, mert előfordulhat, hogy a szalonnából és a sajtból kikerülő sómennyiség is elegendő.


A tejszínben elkeverem a tojássárgáját és a gomba fölé öntöm. Amikor felforrt, sajtot reszelek bele. Ha a szósz besűrűsödött és a sajt is elolvadt benne, tálalható.


Mire a szósz elkészül, a sós, olajos vízben (nem árt a főzővízbe pár cseppet tenni, hogy a tészta ne ragadjon össze) a spagetti is megfő. A hozzáértők szerint, csapvízzel leöblíteni szigorúan tilos és az sem árt, ha al dante, azaz roppanós, nem túlfőzött.


Én tányérokra rakom a tésztát, meglocsolom a szósszal és a tetejére sajtot reszelek. A másik lehetőség, hogy a serpenyőbe öntjük a spagettit, összekeverjük a szósszal és utána tálaljuk. Mindkét esetben érdemes az ételt azonnal fogyasztani, mert a tészta nagyon hamar magába szívja a szószt, és úgy az étel már kevésbé élvezhető.


Nagyon gyorsan elkészíthető étel, ráadásul tényleg finom, ha nincs nagy kedvetek a főzőcskézéshez, vagy idő híján vagytok, ez a vacsora egy remek választás lehet.  



Címkék:

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!